TISİAD, Irak'la Türkiye'yi yakınlaştırıyor

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, petrol zengini ama üretimin yok denecek kadar az olduğu Irak pazarından Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğine dikkat çekti.

Ekonomi 21.08.2013 17:23:00 0
TISİAD, Irak

 Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, petrol zengini ama üretimin yok denecek kadar az olduğu Irak pazarından Türkiye’nin daha fazla pay alması gerektiğine dikkat çekti. Kılıç, Türk iş adamı ve üreticilerine “Irak’taki yatırım ortamlarını yerinde görün” diyerek kasım ayında Erbil’e yapmayı planladıkları geziye katılma çağrısı yaptı. 

 Kuruluşunun üzerinde henüz 15 ay geçmesine rağmen Irak’la Türkiyearasındaki ticaretin gelişmesi yönünde yaptıkları girişimlerle adını duyurmayı başaran TISİAD Yönetimi, bu kez de Mersin’in Silifke ve Erdemli ilçelerine çıkarma yaparak iş adamı ve sanayicilerle buluştu. Nevaf Kılıç başkanlığındaki TISİAD heyetine başkan yardımcıları Can Erkan Gencay ve Serhat Yüce’nin yanı sıra Genel Sekreter Aynur Olgaç, Genel Sayman Şeyhmus Kayar ve yönetim kurulu üyesi Habip Kamış da eşlik etti.

 

TÜRK MARKALARI SEVİLİYOR

 

Heyetin ilk durağı Silifke Ticaret ve Sanayi Odası (SİTSO) oldu. SİTSO Başkanı Nurettin Kaynar ile yönetim kurulu üyelerinin karşıladığı heyet adına konuşan TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Irak’ın Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ülke olduğunu hatırlatarak bu yüzden Irak pazarını oldukça önemsediklerini söyledi. Irak’la Türkiyearasındaki ticari potansiyelle ilgili bilgiler veren Kılıç, “Türkiye’den Irak’a geçen yıl 12.7 milyar dolar ihracat yapıldı. İnşaat sektöründe de 

Türkmenistan’dan sonra en fazla proje aldığımız ikinci ülke yine Irak’tır. Geçen yıl Türk müteahhitlerimiz Irak genelinde 4.7 milyar dolarlık iş yaptı. Lojistik açısından bakıldığında ise geçen yıl Türkiye’den dışarıya yapılan toplam 1 milyon 162 bin yük seferinin 609 binin Irak’a yapıldığını görüyoruz. Bunların dışında özellikle Erbil’de açılan mağazaların yüzde 90’nın Türk markalarından oluştuğunu görüyoruz. Sadece kuzeyde değil Irak’ın genelinde Türk marka ve mallarına büyük talep var. Iraklılar, diğer ülkelere göre bizi daha fazla tercih ediyorlar. Ticari bağımızla birlikte kültürel ve dini bağımızın da üst düzeyde olduğu bu ülkede diğer ülkelere göre daha fazla yer almalıyız” dedi.

 

“PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALINMALI 

 

Petrol zengini ancak üretimi yok denecek kadar az olan Irak’ın her yönden bakir bir ülke olduğuna ve hemen hemen her iş kolunda karşılıklı yatırımlara ihtiyacı olduğuna değinen TISİAD Başkanı Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak bir çok sektörde dışa bağımlı bir ülke. Irak pazarından

fazla pay almamız gerekiyor. Türk sermayesinin Irak’a; Irak sermayesinin ise Mersin’e ve özellikle Silifke’ye yatırım yapması konusunda çalışmalar yapıyoruz. İnşallah Irak sermayesinin burada yatırım yapması konusunda da destek olacağız. Dönem dönem iş adamlarımızla birlikte Irak’a seyahatlerimiz oluyor. Geçen dönem Irak’a Kayseri, Adana, Mersin ve Gaziantep ağırlıklı iş adamlarımızla birlikte gittik. Türk iş adamlarını Iraklı iş adamlarımızla ikili görüşmeler yaparak yatırım ortamlarını yerinde görmelerini sağlıyoruz.”

 

“SİLİFKE’NİN MERMERİ IRAK’TA PAZARLANABİLİR”

 

 

“Hedeflerimizden bir tanesi de iş adamlarımıza Irak’ta pazar bulmak ve varsa pazar paylarını arttırmak” diyen Kılıç, Silifke’den yaş sebze ve meyvenin Irak’a gittiğini anımsattı. Sebze meyvenin dışında Silifke’de kaliteli mermer üretimi yapıldığına dikkat çeken Kılıç, “İstiyoruz ki Silifke’nin Irak’a olan ihracatı bu mermerler sayesinde artsın. Hem Silifke hem Türkiye kazansın. Dünya ticaretine bakıldığında yüzde 60 oranlarında komşu ülkelerle yapılıyor. Bizim 2000’li yıllardan önce komşu ülkelerimizle ticaretimiz yüzde 3’ler seviyesindeydi. Son yıllarda ticaretimiz yüzde 40’a yaklaştı. Umarız bu oran Silifke mermerleriyle ve daha bir çok ihraç ürünüyle daha da artar” ifadelerini kullandı.

 

“TISİAD’LA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

 

SİTSO Başkanı Nurettin Kaynar ise TISİAD Yönetimi’nin ziyaretinden oldukça memnun kaldıklarını belirterek şunları kaydetti: “Silifke’nin Irak’la olan ticaretinin önemini biliyoruz. 4 yıl önce Erbil’e gittik. Yaş sebze meyve ticareti başlattık. Fiyatlarımız uyduğu oranda onlara mal gönderiyoruz. Irak bizim için çok hızlı bir tahsilat noktası haline geldi. Örneğin Rusya’ya gönderdiğimiz malın parasını almak 1 ay sürüyorsa Irak’ta para bir haftada elimize geçiyor. Irak tamamen küçük bir Türkiye olmuş, Türk markaları yerlerini almış, Türk restoranları açılmış, kısacası kendimizi orada yabancı hissetmedik. Bu yüzden Irak’la yakın ilişkiler içinde olan TISİAD’la her türlü işbirliğine hazırız. Bizlere düşen her türlü desteği vermeye hazırız. Beraber yapabileceğimiz her yatırıma hazırız. Bizler de Irak’a geziye gitmekten memnuniyet duyarız.” Konuşmaların ardından SİTSO Başkanı Nurettin Kaynar TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç’a plaket takdim etti.

 

ERDEMLİ’DE DE HEDEFLER ANLATILDI

 

Silifke’nin ardından Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetimi’ni de ziyaret eden TISİAD Heyeti, kuruluş amaçlarıyla ilerleyen dönemdeki hedeflerini buradaki iş adamlarıyla paylaştı. Mersin merkezli ama tüm Türkiye’yi kucaklayan bir yapıda olan derneklerinin Erdemli’deki yatırımcı, üretici ve iş adamlarıyla da sıcak bir ilişki kurmak istediklerini anlatan TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, ETSO Yönetimi’ni de Erbil’e düzenleyecekleri geziye katılmalarını istedi. Kılıç, konuşmasında şu bilgileri verdi: “Irak, Türkiye’nin en önemli ihracat partneridir. Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a günlük 3 binden fazla giriş çıkış var. Kuzey Irak’ta şuan bin 500 tane Türk firması kayıtlı. Erbil’e düzenleyeceğimiz gezide sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Bu gezilerle çalıştığınız sektörde iş adamlarıyla buluşma imkanı doğacaktır. Gitmediğimiz görmediğimiz yerler bizim değildir. Ayrıca, Irak sermayesinin Mersin’de yatırım yapması konusunda çalışmalarımız var. Onları da Mersin’de misafir ediyoruz. Önümüzdeki süreçte Mersin’de ağırlayacağımız Iraklı heyetleri ilçelerimize de getirmek istiyoruz. Erdemli’yi görüp yatırım yapmaları konusunda onlara da yardımcı olmak ve Mersin’e katkı sunmak istiyoruz.” ETSO Başkanı Orhan Sarı da Erdemli’nin Irak’la sadece narenciye konusunda ticari bağı olduğunu hatırlatarak şartlar olgunlaştığında diğer sektörler açısından da ticari ilişkiler içine girebilecekleri mesajı verdi. Sarı, “Bu konuda bize yardımcı olacağınız noktalar mutlaka vardır. Gerek kişisel gerek kuramsal anlamda önümüzdeki dönemlerde bizim mutlaka sizin kapınızı çalacağımıza eminim. Irak’taki pazarı sizlerle birlikte yerinde görür değerlendirirsek ticari anlamda da ilişkiler artabilir” şeklinde konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

 

 


23.9° / 17.5°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,25% 0,11
  • EURO

    34,76% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2456,18% 0,98
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88